Με τη σωστή εκπαίδευση κατορθώνουμε να είναι το σκυλί μας:

ΥΠΑΚΟΥΟ
Για να έχουμε τον πλήρη έλεγχο.

ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ
Για να μην αντιδράει αρνητικά σε διάφορα ερεθίσματα που καθημερινά θα συναντάει στον έξω κόσμο.

ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΤΙΚΟ
Για να προστατεύει τον ιδιοκτήτη και την περιουσία του.

Η απόφαση για απόκτηση ενός σκύλου είναι ΔΕΣΜΕΥΣΗ.

Με προσοχή επιλέγουμε τη φυλή. Ενημερωνόμαστε για τα χαρακτηριστικά της φυλής.
Όταν θέλουμε το σκυλάκι μόνο για συντροφιά τότε συνιστώ την υιοθεσία ενός ημίαιμου (αδέσποτου) σκύλου. Και αυτό εκπαιδεύεται. Από την πείρα μου σας διαβεβαιώνω ότι έχουν λιγότερα προβλήματα υγείας από τα καθαρόαιμα σκυλιά. Πρέπει να λάβουμε υπόψη τις δυνατότητες μας, το χώρο που διαθέτουμε και το χαρακτήρα μας.Πολλοί ιδιοκτήτες κακομαθαίνουν το σκυλί τους από ηλικία 3 μηνών μέχρι την πρώτη σύγκρουση. Μετά διαπιστώνουν ότι το σκυλί τους έχει ύψος 60 εκατοστά και ζυγίζει 50 κιλά. Συνήθως μετά απευθύνονται στο εκπαιδευτήριο όταν πλέον δεν μπορούν να ελέγξουν τον σκύλο τους. Τότε συνήθως η εκπαίδευση γίνεται για αυτούς βαρετή και κουραστική. Αυτό είναι λάθος. ΜΗΝ ΠΙΣΤΕΥΕΤΕ ότι κάποιες φυλές ΑΥΤΟΕΚΠΑΙΔΕΥΟΝΤΑΙ ή ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η εκπαίδευση τους ή ότι η εκπαίδευση πρέπει να ξεκινήσει μετά τον 1 ΧΡΟΝΟ.

Η εκπαίδευση πρέπει να γίνεται με τη συμμετοχή του ιδιοκτήτη και να είναι ευχάριστη τόσο για τον ιδιοκτήτη όσο και για το σκύλο.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ:

Τα προγράμματα εκπαίδευσης σκύλων ειναι ομαδικά με κατηγορίες για αρχάριους ή και για προχωρημένους.
Υπάρχει και η δυνατότητα για ιδιαίτερα μαθήματα ανάλογα με τις ανάγκες του κάθε ιδιοκτήτη.

Κουτάβια

Όσο πιο γρήγορα, τόσο καλύτερα! Αυτό ισχύει και για την εκπαίδευση του σκύλου. Πάντα περνάμε ευχάριστα και εμείς και το σκυλί μας. Ορίζουμε τους κανόνες της συμβίωσης μας. Ποτέ δεν τιμωρούμε. Πάντα το αμείβουμε με λιχουδιά.
Να είστε πάντα συνεπείς, αλλά ευγενικοί.

Υπακοή

Ανεξάρτητα από τη φυλή ή τον χαρακτήρα του σκύλου, κάθε σκυλί θα πρέπει να γνωρίζει τις βασικές εντολές για την ασφαλή συνύπαρξη με τον άνθρωπο. Οι βασικές εντολές είναι σημαντικές όσον αφορά:
– την ασφάλεια του σκύλου
– την ασφάλεια του περιβάλλοντος
– την επικοινωνία μεταξύ ανθρώπου και σκύλου
– την προθυμία του σκύλου να συνεργαστεί με τον άνθρωπο

Κοινωνικότητα

Είναι η διαδικασία ενσωμάτωσης ενός σκύλου στην κοινωνία. Αυτό σημαίνει ότι το κουτάβι είναι εξοικειωμένο με διάφορες καταστάσεις, τον περιβάλλοντα θόρυβο, άλλα ζώα κτλ.

Συμπεριφορά

Η συμπεριφορά ενός ενήλικου σκύλου οφείλεται εν μέρει στα γενετικά χαρακτηριστικά του, όπως ο τύπος του νευρικού συστήματος και τα ένστικτα, τα οποία τροποποιούνται περαιτέρω κατά τη διάρκεια της κοινωνικοποίησης και της εκπαίδευσης.

Καθήκοντα Προστασίας

Ένα λάθος που διαδίδεται είναι ότι τα καθήκοντα προστασίας κάνουν το σκυλί ένα επικίνδυνο ζώο για το περιβάλλον του. Επικίνδυνο είναι μόνο το σκυλί που δεν έχει εκπαιδευτεί σωστά. Πριν αρχίσει την πραγματική εκπαίδευση της άμυνας πρέπει το σκυλί μας να κατέχει τέλεια υπακοή. Οι ατομικές τάξεις της άμυνας είναι τεταμένες καταστάσεις για ένα σκυλί, που όμως πρέπει να είναι διαχειρίσιμες.

Ιχνηλασία

Ο στόχος μας είναι ο σκύλος να ψάχνει για ίχνη, να ακολουθεί το ίχνος του δικού του χειριστή ή του ξένου ατόμου, να επεξεργάζεται αλλαγές στην κατεύθυνση και να επισημαίνει τα αντικείμενα που θα βρει κατά την διάρκεια της ιχνηλασίας.

Δεν υπάρχει ωραιότερο πράγμα από το να εκπαιδεύεις ένα κουταβάκι.